پروتکل onvif چیست و چه کاربردی دارد؟

پروتکل onvif چیست و چه کاربردی دارد؟

معرفی پروتکل onvif

برای معرفی پروتکل onvif ابتدا باید بیان کنیم که اصلا پروتکل چیست و در دوربین مداربسته چه کاربردی دارد؟

پروتکل در لغت به معنی قرارداد،اصول و قوانین میباشد.در کل پروتکل به مجموعه قوانینی گفته می شود که تعیین می کند چگونه دو سیستم درون شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.

در حقیقت پروتکل نقش زبان ارتباطی بین دوربین مداربسته و دستگاه ضبط تصاویر را دارد.در سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه ،دوربین IP و دستگاه NVR از پروتکل های مختلفی برای ارتباط با یکدیگر استفاده می کنند. هر یک از شرکت های ساخت دوربین مداربسته از پروتکل خاصی جهت برقراری ارتباط بین دوربین و دستگاه استفاده می کنند. در نتیجه امکان برقراری ارتباط با دیگر دستگاه ها در سک شبکه وجود نخواهد داشت که این یک مشکل بزرگ برای دوربین های مداربسته به حساب می آید.

برای حل این مشکل در سال 2008 یک شرکت تجاری به نام ONVIF توسط شرکت های بزرگی مانند بوش،سونی،AXIS و 500 عضو دیگر تشکیل شد نتیجه این هم فکری و شراکت ساخت پروتکل جهانی به نام ONVIF بود که اکثر دوربین های مداربسته و دستگاه های جدید از این پروتکل استفاده میکنند.

پروتکل ONVIF

پروتکل onvif چیست؟

ONVIF مخفف عبارت Open Network Video Interface Forum است که به معنی انجمن ارتباط باز ویدئویی شبکه میباشد.پروتکل onvif در واقع یک استاندارد جهانی است که با استفاده از آن می توان دوربین های مداربسته تحت شبکه و NVR ها از برند های مختلف(در صورتی که از onvif استفاده کنند) را به یکدیگر متصل کرد.

البته پروتکل onvif تنها پروتکل استاندارد حوزه ی سیستم های مداربسته نیست و استاندارد دیگری به نام PSIA وجود دارد که قبل از ONVIF ارائه شد اما برخلاف ONVIF پشتیبانی عظیم تولید کنندگان را به دست نیاورد.

اهمیت onvif در دوربین مداربسته:

فکر کنید شما تعدادی دوربین و دستگاه سامسونگ دارید و میخواهید تعدادی دوربین هایک ویژن نیز در محیط نصب کنید. پروتکل دوربین و دستگاه سامسونگ با هایک ویژن متفاوت است یعنی امکان اضافه کردن دوربین هایک ویژن در محیط برای شما وجود ندارد. اما پروتکل onvif به شما این امکان را می دهد تا دوربین ها و دستگاه از برند های مختلف را در کنار هم نصب کنید.

هدف های پروتکل onvif:

به طور کل هدف های این پروتکل شامل موارد زیر می شود:

  1. استاندارد سازی ارتباط بین تجهیزات حفاظتی تحت شبکه
  2. امکان استفاده از دوربین ها در شبکه بدون توجه به مدل یا برند
  3. امکان دسترسی تمامی شرکت ها و تولیدکنندگان به تکنولوژی ارتباطی  ONVIF

قابلیت های پروتکل onvif:

معمولا پروتکل onvif مفاهیمی از قبیل پیکربندی IP ، مدیریت دستگاه ،کشف دستگاه ، تحلیل های تصویری ، کنترل دوربین PTZ و … را تحت پوشش قرار می دهد که به نسخه یا ورژن پروتکل بستگی دارد.

نسخه های onvif:

نسخه های X.1 :

 این نسخه ها بسیار قدیمی هستند و عملا دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند.

نسخه های X.2:

 این نسخه ها دارای پروفایل های مختلفی هستند که هر یک از این پروفایل ها از قابلیت ارتباط و همکاری خاصی از ویژگی های بین دستگاه ها را پشتیبانی می کنند. 

پروفایل های ONVIF:

پروفایل S:

این پروفایل های پروتکل onvif بیشتر بر روی ویژگی های مشترک بین دوربین مداربسته IP تمرکز دارد این ویژگی شامل کنترل PTZ، انتقال صدا و تصویر و .. میشود.

پروفایل C:

این پروفایل وظیفه پشتیبانی از سیستم های کنترل تردد ، کنترل درگاه و مدیریت رویداد ها را برعهده دارد.

پروفایل G:

نقش پروفایل G پشتیبانی از ذخیره سازی ، ضبط ، جستجو و بازیابی می باشد.

پروفایل Q:

با استفاده از این پروفایل می توانیم خیلی سریع دوربین های موجود در شبکه را شناسایی کنیم و همینطور پسورد های امن تری تعریف کنیم .در نتیجه وظیفه اصلی این پروفایل تسریع در نصب می باشد.

پروفایل A:

وظیفه اصلی این پروفایل بازیابی اطلاعات و پیکربندی سطح دسترسی میباشد.

پروفایل T:

این پروفایل در سال 2017 راه اندازی شده ولی به اندازه کافی قابل اطمینان نیست ،وظیفه اصلی آن پخش پیشرفته ویدئو ،پشتیبانی از قابلیت استاندارد H265 ،تشخیص حرکت و .. می یاشد.

معایب استفاده از پروتکل onvif:

استفاده از این پروتکل معایبی نیز دارد که مهمترین عیب این پروتکل عبارت است از:
ممکن است زمانی که از نرم افزار استفاده می کنید برخی از ویژگی ها و ارتقا سازی های دوربین IP موجود نباشد.برای استفاده از این ویژگی ها باید از نرم افزار اختصاصی خود سازندگان استفاده کنید.
 
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *