برقکشی ساختمان در شیراز

برقکشی ساختمان در شیراز

تاسیسات برق و روشنایی در شیراز

همانطور که میدانید برق نقش اساس در زندگی و کار افراد دارد. به همین علت میتوان گفت برقکشی ساختمان در شیراز یکی از مهمترین مراحل ساخت و بازسازی ساختمان میباشد و از عناصر مهم در ساختمان به شمار می‌رود. برقکشی ساختمان یک کار بسیار تخصصی است که باید برطبق اصول تعیین شده صورت گردد. برقکشی ساختمان اگر توسط یک تکنسین مجرب انجام نشود میتواند جان ساکنان را به خطر بیندازد.

شرکت برق و الکترونیک پارس نوین با بیش از 10 سال سابقه درخشان در زمینه برقکشی ساختمان در شیراز آماده ارائه خدمات به همشهریان عزیز می‌باشد.

جهت دریاقت مشاوره رایگان با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

09170646199 جناب آقای مهندس علیخانی

09171884008 جناب آقای مهندس حبیبی

فهرست مطالب

سیم کشی ساختمان چیست؟

یکی از مهمترین و اصلیترین مراحل ساخت ساختمان، سیم کشی ساختمان می‌باشد. سیم کشی درست و استاندارد ساختمان مهمترین اصل برای رسیدن به نتیجه مطلوب در برقکشی ساختمان در شیراز است. رعایت اصول برقکشی و سیمکشی در هر پروژه ساختمان سازی ضروری است.

انواع سیم کشی ساختمان:

برای شناخت اصول سیم کشی ساختمان ابتدا بهتر است با انواع سیم کشی ساختمان آشنا شوید.به طور کلی سیم کشی ساختمان به دو روش تقسیم بندی می شود.

  1. سیم‌کشی روکار
  2. سیم‌کشی توکار

سیم کشی روکار:

همانظور که از اسم آن مشخص است در سیم کشی روکار سیم ها از روی گچ دیوار عبور داده می‌شوند. برای حفظ زیبایی و امنیت در سیم کشی روکار از داکت (لوله های برقی مخصوص) استفاده می‌شود. البته استفاده از این روش در حال حاضر منسوخ شده است اما از مزایای این روش این است که اگر مشکلی در سیم کشی ساختمان به وجود بیاید، عیب یابی و دسترسی به سیم ها آسان است و احتیاج به کنده کاری و خراب کردن دیوار ندارد اما مشکلاتی نیز به همراه دارد و در کل روش خوبی برای برقکشی ساختمان در شیراز نیست.

سیم کشی توکار:

سیم کشی توکار امروزه بسیار متداول بوده و شیوه‌ای مناسب و قابل اجرا برای تمامی ساختمان ها می‌باشد. در روش برقکشی توکار سیم ها از زیر سیمان یا گچ عبور داده می‌شوند و دیگر هیچ یک از سیم های برق قابل مشاهده نیستند. در این روش علاوه بر اینکه زیبایی و ظرافت ساختمان حفظ می‌شود، نکات ایمنی هم نسبت به روش روکار بسیار بیشتر رعایت می‌شود. در این روش هم میتوان از سیم های مخصوص و مجهز به چند لایه عایق در زیر گچ استفاده کرد و هم می توان از لوله های خرطومی و pvc در زیر گچ برای برقکشی ساختمان در شیراز استفاده کرد.برخلاف سیم کشی روکار، سیم کشی توکار یک ایراد بزرگ دارد که اگر پس از انجام کار متوجه ارتکاب اشتباه در روند کار شوید دیگر نمی‌توانید آن را جبران کنید.

سیم کشی توکار روش های مختلفی دارد که در ادامه به معرفی هر یک از این روش ها خواهیم پرداخت:

1.سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز

2. سیم شکی توکار با استفاده از جعبه تقسیم

3.سیم کشی توکار با استفاده از جعبه کلید و پریز

سیم کشی توکار با استفاده از جعبه فیوز:

در این روش برای توضیع متعادل و متوازن جریان الکتریکی، از جعبه فیوز استفاده می‌شود. در کل بخش های مختلف ساختمان به میزان متفاوتی از جریان الکتریکی نیاز پیدا می‌کنند. جهت توازن جریان الکتریکی میتوان ار جعبه فیوز استفاده کرد. در سیم کشی توکار باید تابلو در جایی قرار بگیرد که لوله‌ها به راحتی به محل تابلو مرکزی دسترسی داشته باشند. استفاده از این روش مزایای از جمله پیدا کردن راحت تر عیب سیستم و کنترل بهتر نسبت به برق توزیعی دارد، اما هزینه ی بالایی دارد.

2.سیم کشی توکار از طریق جعبه تقسیم:

سیم کشی از طریق جعبه تقسیم قدیمی شده است و تقریبا امروزه استفاده از این نوع سیمکشی در برقکشی ساختمان در شیراز منسوخ شده است. اما هنوز در برخی از ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در کل استانداردها و مهندسان ناظر سعی بر این دارند تا برقکشی ساختمان در شیراز با استفاده از جعبه فیوز انجام شود. در این روش ابتدا سیم ها را از قسمت بالای دیوار و از داخل محفظه های تعبیه شده عبور می‌دهند. در نقاط مشخص مانند بالای کلید و پریز به فاصله 30 سانتی از سقف جعبه تقسیم نصب می شود و انشعابات مورد نظر در داخل آن جای میگیرد.

3. سیم‌کشی توکار از طریق کلید و پریز:

این روش مانند سیم کشی از طریق جعبه تقسیم می‌باشد با این تفاوت که قوطی کلید و پریز جایگزین جعبه تقسیم شده است. در حال حاضر سیم کشی توکار با استفاده از قوطی کلید پرکاربردتر است و اجرای آن نیز از دو روش دیگر ساده تر است، همچنین با بازکردن پیچ های کلید و پریز به راحتی می توان به سیم ها و اتصالات دسترسی پیدا کرد.

برقکشی ساختمان در شیراز

سیم های مناسب برای برقکشی ساختمان در شیراز:

یکی از مواردی که در هنگام برقکشی ساختمان در شیراز باید به آن توجه کنید انتخاب سیم مناسب است. یک برقکار ساختمان باید بداند که در هر قسمتی از ساختمان باید از چه سیمی استفاده کند البته ضوابط و مقررات ساختمانی به طور کامل این را مشخص کرده است.در ادامه به معرفی انواع سیم ها خواهیم پرداخت و در آخر نیز بیان میکنیم که در برقکشی ساختمان در شیراز از چه سیمی هایی باید استفاده کرد.

سیم به وسایلی گفته میشود که در آن از یک هادی برای جریان برق و یک عایق برای جلوگیری از نشت برق استفاده می کنند.

انواع سیم ها عبارتند از:

  1. سیم مفتولی
  2. سیم افشان
  3. سیم نیمه افشان
  4. سیم لاکی
  5. سیم نایلون
  6. سیم دو زوج فویلدار
1.سیم مفتولی:

سیم مفتولی نوعی سیم خشک است که به آن سیم تک لا نیز گفته می‌شود. از این سیم عموما در تابلو برق استفاده می‌شود. سیم مفتولی از یک هسته جامد با عایق پلاستیکی ساخته شده است. سیم مفتولی قابلیت اتصال و فرمدهی خوبی دارد اما به سختی خم میشود به همین علت از این سیم در مواردی استفاده می‌شود که نیازی به خم شدن نیست. ولتاژ سیم ها بین 750-2450 ولت است و برای جریان های مختلف با سطح مقطع 1/5 تا 240 میلی متر مربع ساخته می‌شود.

2.سیم افشان:

سیم افشان به نسبت سیم مفتولی انعطاف پذیری بسیار زیادی دارد. سیم افشان از تعداد زیادی سیم نازک تشکیل شده که به هم پیچیده شده‌اند. به علت انعطاف پذیری بالای این نوع سیم ها از آن‌ها در برقکشی ساختمان در شیراز به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد. ولتاژ نامی این سیم ها 500-300 ولت است.

3. سیم نیمه افشان:

این نوع سیم ها از تعداد مفتول در هم پیچیده تشکیل شده‌اند در کل سیم نیمه افشان، مابین سیم افشان و مفتولی است، انعطاف پذیری این سیم ها از سیم افشان کمتر و از سیم مفتولی بیشتر است. معمولا از این سیم ها در برقکشی ساختمان در شیراز کمتر استفاده میشود، اما در بعضی مواقع برقکار ساختمان ترجیح می‌دهد به جای سیم افشان از این نوع سیم استفاده کند.

4. سیم لاکی:

سیم لاکی از یک رشته سیم تشکیل شده است که روی آن یک لایه خیلی نازک عایق کشیده شده است. از این سیم ها بیشتر در سیم پیچی موتور و ترانسفورماتور استفاده می‌شود. از این نوع سیم ها در سیم کشی ساختمان استفاده نمی‌شود.

5. سیم نایلون:

به سیم نایلون، سیم سفید هم گفته می‌‎شود. این نوع سیم ها از ترکیب دو سیم نازک تشکیل شده است که معمولا این دو سیم به هم چسبیده اند. از سیم سفید برای برقکشی ساختمان و مراکز اداری استفاده می‌شود.

6.سیم دو زوج فویلدار:

سیم دو زوج فویلدار نوعی دیگر از سیم ها هستند که در مقابل نویز و پارازیت عملکرد خوبی دارند از این سیم ها در کابل های مخابراتی استفاده می شود.

به طور مثال در کابل شبکه نیز از سیم دو زوج استفاده شده است.

در برقکشی ساختمان از چه  سیم هایی استفاده می‌کنیم؟

برای تمامی روشنایی از جمله لامپ ها، هالوژن ها و … از سیم 1/5 استفاده می‌شود.

برای تمامی پریزها از سیم 2/5 استفاده می‌شود.

برای سیم تلفن از سیم دو زوج فویلدار استفاده میشود، چون همانطور که گفتیم این نوع سیم‌ها از نویز جلوگیری می‌کنند.

برای آیفون از سیم 6 زوج فویلدار به شماره 06 استفاده می‌شود.

سیم آنتن باید کابل کواکسیال فویلدار 75 اهم استفاده می‌شود.

برای کابل اصلی که برق را از کنتور به جعبه فیوز می برد کابل سه رشته شماره 6 استفاده می‌شود.

برای سیستم اعلام حریق از سیم 1/5 استفاده می‌شود.

برقکشی ساختمان در شیراز

مراحل برقکشی ساختمان در شیراز:

همنطور که گفتیم برقکشی ساختمان در شیراز به دو روش توکار و روکار انجام می‌گیرد ولی در هر دو روش باید مراحل برقکشی به صورت کامل اجرا شود البته در برخی مرحله ها متفاوت و در برخی دیگر یکسان هستند. ما در این جا به معرفی مراحل برقکشی ساختمان به روش توکار خواهیم پرداخت.

مراحل برقکشی ساختمان در شیراز عبارتند از:

  1. طراحی نقشه
  2. اندازه گیری، خط تراز و کنده کاری
  3. قراردادن لوله و قوطی ها
  4. سیم کشی برق ساختمان
  5. نصب کلیدها، پریزها و …
1.طراحی نقشه برقکشی ساختمان:

یکی از مهمترین مراحل برقکشی ساختمان طراحی نقشه برقکشی است تا برقکار بداند که سیم ها، قوطی کلید و پریز، جعبه فیوز و … هرکدام کجای ساختمان قرار دارد. یکی از مزیت های طراحی نقشه مشخص شدن میزان مصالح مورد نیاز برای پروژه می‌باشد. فرق ندارد که سیم کشی شما به صورت توکار یا روکار باشد، اولین قدم برای برقکشی ساختمان طراحی نقشه براساس قوانین و ضوابط برقکشی ساختمان در شیراز است.

2.اندازه گیری، خط تراز و کنده کاری:

در این مرحله باید برقکار با توجه به نقشه جای کلید، پریز، جعبه فیوز و …را مشخص کند و پس از مشخص شدن جایگاه باید با استفاده از ابزار مورد نیاز (شیارزن، پیکور برقی، بتن کن) جای هر یک را سوراخ کند تا بتواند قوطی ها و لوله های برقی را از داخل آن ها عبور دهد.

3. قراردادن قوطی و لوله ها:

در این مرحله باید در جایگاه های مشخص شده قوطی ها و لوله ها را قرار بدهد و با استفاده از گچ لوله ها و قوطی ها را در جای خود محکم کند.

4. سیم کشی برق ساختمان:

در این مرحله باید سیم ها را از داخل لوله هایی که در مرحله قبل کار گذاشته‌اید عبور دهید. برای اینکار باید ابتدا سر لوله هایی که در داخل قوطی کلید و پریز قرار دارد را با کاتر ببرید تا بتوان به راحتی سیم را عبور دهید سپس با استفاده فنر برقکشی سیم را از داخل لوله خرطومی عبور دهید تا از قوطی کلید و پریز خارج شود. در سیم کشی برق ساختمان بهتر است از سیم های یک تکه استفاده کنید تا دچار مشکلاتی از قبیل اتصالی نشوید، در صورتی استفاده از سیم های چند تیکه حتما آن‌ها را با نوار چسب به هم متصل کنید ولی دقت کنید نوار چسب را به صورتی استفاده کنید که سیم در لوله ها گیر نکند.

5.نصب کلید، پریز و غیره:

مرحله آخر در برقکشی ساختمان در شیراز نصب کلید، پریز و … میباشد. در این مرحله کلید و پریز ها در جای خود قرار دهید و محکم کنید.

البته همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد برقکشی ساختمان یک کار کاملا تخصصی است و برای این کار باید تخصص کامل در زمینه برقکشی ساختمان را داشته باشید. جهت مشاوره برقکشی ساختمان در شیراز با کارشناسان ما در شرکت برق و الکترونیک پارس نوین تماس حاصل نمایید.

09170646199 جناب آقای مهندس علیخانی

09171884008 جناب آقای مهندس حبیبی

برقکشی ساختمان در شیراز

عیب یابی برق ساختمان:

همانطور که می‌دانید برقکشی ساختمان شامل سیم های فاز و نولی است که در تمام ساختمان کشیده شده‌اند تا به وسیله آن‌ها برق به صورت ایمن و راحت در اختیار ساکنین قرار بگیرد. اما در برخی مواقع ممکن است در اتصالات و سیم های برقی اختلالی ایجاد شود در این صورت برقکشی ساختمان دچار ایراد شده و باید عیب یابی شود.

البته قدم اول عیب یابی برقکشی ساختمان در شیراز آشنایی با انواع عیب های برق است تا بتوانیم اقدام لازم را برای رفع آن انجام دهیم.

انواع عیب های برقکشی ساختمان در شیراز عبارتند از:

  1. سوختن سیم کشی برق ساختمان
  2. بروز اتصالی در برق
  3. خرابی فیوزها
  4. دو فاز شدن برق ساختمان
  5. سیم کشی فرسوده
1.سوختن سیم کشی برق ساختمان:

یکی از پرخسارت ترین ایراداتی که می تواند به سیستم برقی وارد شود سوختن سیم کشی برق ساختمان می‌باشد. گاهی ممکن است به دلیل عدم آگاهی یا اشتباه جریانی فراتر از تحمل از آن عبور کند. این عبور جریان بالا می‌تواند سبب سوختن سیم های برقکشی ساختمان شود اما سوختن سیم کشی ساختمان می‌تواند دلایل دیگری از جمله کهنه شده و فرسودگی سیم ها و رطوبت شدید هم داشته باشد. برای عیب یابی برقکشی ساختمان کافی است اطمینان حاصل کنید که تجهیزات متصل به هر پریز، متناسب با ظرفیت قابل تحمل کابل ها باشد.

2.اتصالی برق:

همانطور که گفته شد در برقکشی ساختمان از دو سیم فاز و نول استفاده می‌شود. در صورتی که سیم های فاز و نول به صورت مستقیم و بدون یک واسط استاندارد به هم برخورد کنند سبب ایجاد اتصالی در برقکشی ساختمان می‌شود. اتصالی از جمله رایج ترین و خطرناک ترین موارد عیب برقکشی ساختمان میباشد. این اتفاق به دستگاه های برقی آسیب می‌زند و در صورت عدم استفاده از سیستم قطع کننده استاندارد می‌تواند خسارت های جبران ناپذیری مانند آتش سوزی را به همراه داشته باشد. اتصالی برق می‌تواند در اثر استفاده از لوازم برقی یا روشنایی غیر استاندارد رخ دهد.

3.خرابی فیوزها:

در بعضی مواقع ممکن است علت عیب برقکشی ساختمان در شیراز خراب شدن فیوزها باشد. برای عیب یابی این مشکل باید جریان عبوری از فیوز را توسط آمپرمتر اندازگیری کنید و با جریان نامی روی بدنه فیوز مقایسه کنید.

4.دوفاز شدن برق ساختمان:

برق مورد استفاده برای فضاهای مسکونی تک فاز هستند، اما برای مجتمع های بزرگ مسکونی استفاده از برق تک فاز کافی نیست و باید از برق سه فاز استفاده شود. دو فاز شدن برق مشکلی است که در ساختمان هایی که برق سه فاز استفاده می کنند رخ می‌دهد. دوفاز شدن برق ساختمان می‌تواند خسارات زیادی به وجود بیاورد. دو فاز شدن برق یک خطر بالقوه برای موتورهای سه فاز است و می‌تواند باعث سوختن آن ها شود.

البته دو فاز شدن برق می‌تواند برای ساختمان های با برق تکفاز نیز رخ دهد. منظور از دوفاز شدن برق ساختمان در زمان استفاده از برق تک‌فاز این است که در ساختمان هر دو سیم فاز و نول از سطح ولتاژ برخوردار باشند. در این صورت سیم نول نیز به شکل یک سیم برق دار در ساختمان حضور خواهد داشت.

5.سیم کشی فرسوده:

یکی از عوامل ایجاد مشکل در برق ساختمان می تواند فرسوده شدن سیم کشی ساختمان باشد در این حالت خطر اصلی متصل نبودن سیم کشی به سوییچ های محافظ و عمل نکردن آن‌ها است.

تعمیرات برق ساختمان:

پس از بررسی انواع مشکلات رایج برقکشی ساختمان در شیراز نوبت به آن رسیده که بیان کنیم برای برطرف کردن هر یک از این مشکلات برقکشی ساختمان باید چه کاری انجام دهیم.

تعمیر اتصالی برق ساختمان:

برای برطرف کردن اتصالی برقکشی ساختمان در شیراز باید بتوانیم محل دقیق اتصالی را پیدا کنیم و با توجه به اینکه، شبکه وسیعی از کابل ها و سیم ها مواجه هستیم یافتن محل دقیق اتصالی کار ساده ای نیست. قدم اول برای پیدا کردن محل اتصالی برقکشی ساختمان این است تمامی تجهیزات برقی و سه راهی ها، سیم سیار، تجهیزات روشنایی و … را از جریان برق خارج کنیم. اگر مشکل اتصالی برطرف نشد باید به سراغ تابلو برق رفته و هر یک از خطوط توزیع را از جریان برق ساختمان یک به یک چک کنیم. به طور مثال خط تغذیه آشپرخانه، هال، سرویس بهداشتی و … را چک کنیم تا در نهایت محل دقیق اتصالی مشخص شود.

تعمیر خرابی فیوز‌ها:

باید فیوز‌های مشکل دار را پیدا و تعویض کنید. در صورت نیاز به تعویض فیوز ها بهتر است فیوز جدید با همان مشخصات قبلی تهیه کنید.

تعمیر دوفاز شدن برق ساختمان:

دوفاز شدن برق ساختمان هایی که از برق تکفاز استفاده می‌کنند، به دو صورت می‌باشد:

  1. حقیقی 
  2. غیر‌حقیقی

دوفاز شدن حقیقی به این صورت است که برق ورودی ساختمان به جای آن‌که 220 ولت باشد 380 ولت است. در این صورت به جای اینکه در سیم های برقکشی ساختمان در شیراز شاهد دوسیم فاز و نول باشیم دو سیم فاز در ساختمان حضور دارد.

دوفاز شدن غیر حقیقی به این معناست که برق ورودی ساختمان 22 ولت است اما سیم نول در ساختمان قطع شده و سیم قطع شده تحت تاثیر القای سیم فاز دارای یک فاز غیر حقیقی شده است.

اگر دوفاز شدن ساختمان به صورت حقیقی باشد در این حالت مشکل در برقکشی ساختمان در شیراز نیست بلکه از شبکه توزیع است. 

در صورتی که دو فاز شدن برق به صورت غیر حقیقی باشد باید علل ایجاد آن را بررسی و برطرف کرد از جمله علل ایجاد دو فاز غیر حقیقی می‌توان به اتصال جا به جای سیم ها در کنتور یا تابلو فیوز، اتصال جا به جا در کلیدها، اتصال جا به جا در سنسور‌ها و عدم سیم کشی اصولی وسایل برقی پر مصرف اشاره کرد.

2 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *